Всеки да си знае дивана!

или "Тези деца, как ги направихте изобщо?"

Имам един редовен и заучен напев, който започвам да нареждам с много тежък русенски диалект, когато някой в нас ме ядоса, звучащ така:

-      Аз читиринайси години се занимавам с дица! Читиринайси години им готвя, бърша им задниците, СПЯ С ТЯХ и т.н...

Всички го знаят наизуст и в момента, в който вдигна пръст заплашително, за да нареждам, започват саркастично да рецитират с мен.

 

Пази Боже, сляпо да прогледа, ама най – пази от това, детето да не си знае леглото.

Ако имаше 7 Божи заповеди за майки, гаранция тази щеше да е първа.

Ако четете това и Вашите деца са спали/спят и ще си спят по леглата довечера, искам да падна на колене пред Вас и да се поклоня. „Читиринайси години”, три деца по – късно, всяко едно от тях  е минало през леглото ни, изгонило е мъжа  ми на дивана, понякога са били по две в леглото, понякога са били и тримата на куп. С всяко следващо дете, аз обикалям в кръг бременна, махам с пръст и нареждам къде на мен, къде на корема си, че този път аз няма да се проваля с това, няма да позволя това да се случи, че този път ТОВА ДЕТЕ ЩЕ СИ СПИ В ЛЕГЛОТО..

Всеки път, когато това се спомене в разговор, започвам да се оглеждам, къде да бягам, защото хората реагират лошо. Па тези, на които децата им спят сами, реагират малко от високо, като мемето с вампирите.  Много се притесняват, как сме успели да ги „направим” с мъжа ми, щом спим отделно.  Ма айде сега, какво да им влизам в обяснения, то малко въображение се иска за тази работа.

Не знам, ако искате ме линчувайте, но аз опитах всичко. Абе, не е вярно съвсем, не бих казала, че опитвах всичко, защото това означаваше да не спя една седмица изобщо, че и повече. На мен просто ми се спеше. "Читиринайси" години ми се спи.  

Имайки предвид вечно сучещите ми деца, аз лягах, вдигах си тениската до врата, за доброто на двамата и така всеки си спеше щастливо и спокойно цяла нощ.

Виж, дъщеря ми се разкара по – бързо и то сама. Това с нея не беше спане. Като се има предвид, че е единствената дама сред децата, човек би си помислил, че спи като кукла – тихо и спокойно. Не. Тя хърка, скърца със зъби, мънка нещо, пребива те от бой, чопли тапетите, киха продължително от 3 до 4 ч. сутринта. Благодаря на всички богове, че тя се отказа без бой (както се вика) от спането при нас и се ориентира към самостоятелно спане в леглото.

Остана ми най – малкия син. Този човек, след отбиване придоби ново пристрастие към моето тяло, а именно – една бенка на брадичката ми. Не се смейте. Тази бенка е като вълшебният бутон за успокояване на плач, страх, за заспиване. Той ми диша тихо във врата като котенце, също както предполагах, че ще спи сестра му (но уви) и си „бута бенката”. Имала съм няколко периода в годината, когато съм скачала решително посреднощ, потна, схваната, облъскана и оритана от това дете, устремена, че от утре го махам от нашето легло. Три дни по – късно  той отново е залепен за мен, топли ме като печка, когато парното угасне и понякога изкрещява „Бъмбълби!” в ухото ми (фен е на Трнасформърс). Лошото е, че понякога покрай него се присламчва и дъщеря ми, което не е на добре изобщо. Никой не иска да спи с нея, вече обясних защо. 

В заключение мога да кажа, че спането с децата уби, на първо място, малко спонтанност в живота ни като семейство. Научи мен да съм комбинативна и изобретателна. Помогна ми да спя в бебешките им години.  Да речем, че на моменти изпитваш едно умиление, като ги гледаш, как са се размазали като сополи на възглавницата ти, преди да осъзнаеш, че няма къде да легнеш.

Дано им е  дало все пак нещо и на децата, (че язък за тоя зор целия) като някаква сигурност, спокойсвие, може би. Такова, каквото не можах да ги науча да усещат, спейки в техните легла. Не съм психолог и  нямам идея, дали това не следва да ги увреди до не знам каква си дълбока степен в бъдещето им, ама не искам и да знам. За тези от Вас, които се мъчат да си накарат детето да си спи в леглото, мога само да кажа, че то няма да спи вечно при вас, разбира се. Но ако имате инат и упоритост, с които аз очевидно не разполагам, нищо не ви пречи да опитате, както си смятате за добре.

Само не ги дръжте при вас докато номера на обувките им стигне вашия, че тогава е притеснително..