Пак съм си секси

Грозни жени няма, има чаровни.

Когато бях малка, на една семейна вечеря казах, че Голди Хоун е грозна. Имаше нещо доста нетипично във физиономията ѝ, за тогавашния ми детски поглед и го изтърсих супер категорично. Тогава баща ми вдигна пръст бавно и мълчаливо ( жест, който можеше да ме нас@ре в гащите и който си обещах, че ще прилагам на децата си, но не сработва) и каза с равен тон: "Грозни  жени няма. Има жени, които са секси и такива, които не са." Каза, че тази жена е прекрасна, да съм се загледала в поведението и маниерите ѝ. Не помня на колко години съм била, но нищо не му разбрах, дори се смутих от думата "секси", понеже я обвързвам с нещо, дето не е за мен все още. Така и не намерих нищо специално на поведението на въпросната актриса.

Често чувах този израз от него в различни разговори, които впоследствие преминаха в разнищване на думата "грозно". Той е естет човек, доста ерудиран и деликатен, който винаги ме е възпирал от това да обсъждам външния вид на хората пред тях, зад тях и изобщо да не си вра носа в това кой как изглежда, а по - скоро да се вълнувам от това какво усещане ми носи даден човек. 

Минаха години, станах по - социална, малко по - аналитична и дали защото съм художник и е нормално да се задълбочавам в черти на лицето, в различните форми на телата, започнах да разбирам какво е искал да ми каже.

Не знам какво разбирате Вие под секси, но лично на мен ми трябва някой да се усмихне чаровно и да пожестикулира по - възторжено за да ми допадне и привлече, дори и не физически, а просто духовно. Разбира се, че ако въпросният човек е с вид на модел от списание на пожарникари с котенца и избълва един куп глупости, емоцията на всеки един би се смъкнала в петите. Обобщението за мен дойде, че секски е в чара на жената (разбира се и на мъжа) и също така, никой тук не говори за секс. Говорим за излъчване. Говорим за жената, която не осъзнава, колко е чаровна и привлекателна, дори когато се усмихне. Познвам толкова красиви и изящни жени, които само с поглед могат да откажат и гълъб да кацне на рамото им. 

Няма да лъжа, че тези му думи са ми помагали в годините, когато децата изцедиха и последната живинка от гърдите ми и съм била на косъм да тегля бърз кредит и да се налея с няколко стотин кубика, дори и идеята за адската болка да ме плаши до смърт. Нищо, че съм раждала естествено цели ТРИ ПЪТИ! Нищо, че все още не ги харесвам, когато не са прибрани в сутиен или някое спортно бюстие, без шанс да излязат от там. 

Мечтая си да използваме думата "грозно" по различни направления, слагам и себе си в кюпа, защото наскоро я използвах и то за човек. Сега доста съжалявам. Дори погледнах тълкуванието на думата в тълковния речник, а там пишеше, че е епитет, който се отнася за качество или действие. Затова, нека си гледаме качествата и действията на пъвро време, преди да си оглеждаме носовете. 

А наскоро видях снимка на Голди, в целият и блясък! Сетих се какво ми говори татко за нея и тогава го видях този адски силен, секси женски чар.